Internationella kvinnodagen


Igår var det Internationella Kvinnodagen.

Dagen till ära passade vi i Fi på att bjuda på tårta och fira att vi idag är över 6000 medlemmar. Utöver detta har vi den senaste tiden haft en konstant på runt 2000 nya medlemsansökningar som ska administreras.

Runt om i landet samlades tusentals män och kvinnor för att fira den internationella kvinnodagen med Fi. Det är vi väldigt glada över!

Men medan vi var ute och spred kärlek och alla människors lika värde fanns det andra grupper, som lurade i mörkret.

I natt hände något som inte drabbat Malmö på många år och vi är i djup chock och sorg över det inträffade. Sex personer, fyra män och två kvinnor, blev under natten blev misshandlade och knivskurna. Ett av offren ligger nersövd i respirator. Gärningsmännen är nazister och brottet rubriceras som mordförsök. Dådet inträffade på Möllan, känd för sin öppenhet och sitt mångfald. En samlingspunkt för många av stadens människorättsaktivister.

En manifestation hölls under dagen för att visa att Malmö tar kampen mot hatet. En manifestation för att visa att vi är många som vill ha våra gator fria från nazister och fascister.

Jag blev under manifestationen intervjuad av Sydnytt som frågade mig varför jag trodde att det hände nu. En anledning kan tänkas vara att högerextremismen breder ut sig i Sverige och i Europa. De har hittat vägar in i maktens rum och mobiliserar sig ytterligare, detta har tydligen gett luft under svenska nazisters vingar. De går från ord till handling och hatet tar de ut mot oss som står för alla människors lika värde och lika rättigheter och andra grupper som de ser utgöra ett hot mot deras existens.

Jag menar att fler och fler har öppnat ögonen och inser att vi har rasister i riksdagen och vi måste sluta kalla dem för främlingsfientliga och se dem och kalla dem för vad de är.

Jag tänker att Fi växer och att fler väljer att ansluta sig till oss för att de ser ett behov av att tillföra ett tydlig antirasistiskt och feministiskt perspektiv i den svenska och europeiska politiken. I en tid där politiken som förs skapar stora klyftor, marginaliserar människor och väcker hat, behöver vi ett perspektiv som lyfter blicken.

En politik som skapar en röst för alla oss som längtar efter verklig förändring. En politik som saknar dolda motiv och agendor och verkligen sätter  alla människors lika värde först på agendan. En politisk plattform som gör ansats att ändra på de verklighetsfrånvända föreställningar som fortfarande råder och som utmanar bilden av att vi i Sverige är jämställda, öppna och toleranta. En verklighetsuppfattning  som vi allt mer sällan möter i vår verklighet.

Vi har inte råd att ha politiker som pratar om hur vi ska få några ynka hundralappar över, på bekostnad av vår trygghet och utveckling.

Jag delar med mig av ett citat från Martin Luther King som beskriver läget i Sverige och i Europa mycket väl: “More and more I feel that the people of ill will have used time much more effectively than the people of good will. We will have to repent in this generation not merely for the hateful words and actions of the bad people, but for the appalling silence of the good people.”

När nu hatet breder ut sig måste var och en ta ansvar för att säkerställa att det för var hatare finns minst 1000 människor som sprider kärlek.

För det är aldrig de onda människornas ondska som är farlig, det är den goda omgivningens tystnad!

Det finns inget annat sätt att bekämpa dessa hatbrott än genom att mobilisera oss, höja våra röster och visa att vi är flera och att inget kan stoppa oss.

Den bruna pesten som härjar i Europa måste stoppas.

Fi – För kärlekens skull!

 

 

 

Tags: , , ,