Den feministiska våren i full blom


Idag sammanstrålade tusentals feminister runt om i Sverige och gjorde 1:a maj till en rosa dag!

Massiva rosa tåg genom Göteborgs- och Stockholms stad. De rosa fanorna svajade högt, solen sken och den feministiska kampen visade på både engagemang och vitalitet – en kraft att räkna med, om det var någon som tvivlade.

I Malmö bjöd vi på picknick och pratade politik under solen. Runt 600 personer slöt upp. Lek, allvar, poesi, politik och måleri  varvades. Linda Hiltmann, första namn på kommunlistan höll ett tal om kvinnors villkor i arbetsmarknaden, hur det behövs en ny syn på arbete och propsade för basinkomst i Malmö stad och Systerskapskörens skönsjungande stämmor ekade i parken.  Det fanns både ansiktsmålning och Fiffiga naglar att få.

Själv höll jag ett litet brandtal som jag även håller ikväll på reggaegruppen Partiets skivrelease för skivan “Supervalåret” på Moriskan.

Här är den:

Denna hud bär drömmar och jag har verkligheten som fiende

en verklighet där få lever som de lär

demokrati, jämlikhet och solidaritet

en chimär

vackra ord som ständigt eftersträvas

Men Mellan ord och handling diskrepans

För att Makten som utövas är en allians

mellan GIRIG, INTOLERANT, MILITANT

Denna hud bär drömmar och jag har verkligheten som fiende

För i den möts jag av Overkligheten att mäns våld mot kvinnor skördat fler offer än alla väpnade konflikter tillsammans under 1900-talet.

Skeva prioriteringar av världens regeringar

som att 100 000 människor dagligen dör av svält

samtidigt som 1750 miljarder dollar slösades globalt på militär

men inga pengar finns till hälsovård, mat o rent vatten – misär

jag lever i ett land som är världens tredje största vapenexportör

med gränser så snäva att det är lättare för en kamel att ta sig genom nålsögat

Samtidigt som journalisten på tv frågar: Hur mycket invandring tål Sverige?

En man med verkligheten som fiende sa en gång: Samhället är människans verk och om något är fel kan vi ändra på det, Olof Palme hette han.

Denna hud bär drömmar och övertygelsen om att en annan värld är möjlig

Jag är övertygad att det är flertalets strävan och ambition

Att skapa förändring i en ohållbar

världsomspännande situation

annars hade vi aldrig skrivit ner och antagit

FN:s mänskliga rättigheter deklaration

i nation efter nation

I år är det supervalår, läget är kritiskt och vi har inte råd att föra en politik som handlar om hur vi ska få några ynka hundralappar över, när vi egentligen behöver: lika möjligheter, lika rättigheter och lika friheter.

Det är dags att gå från ord till handling och ta avstånd från makt som utövas girigt, intolerant och militant.

Det är dags att rösta fram mänskliga rättigheter som utgångspunkt för all politisk aktion.  Vi måste ändra riktning om vi på riktigt ska klara av att arbeta med klimatkrisen och miljöpåfrestningarna som produktions – och konsumtionsamhället medverkar till. Vi måste avveckla vapenindustrin och ställa om till civilproduktion och inse att det enda humana att göra är att öppna gränserna, se förbi nationalism och nykolonialism som leder till exkludering och rasism.

I år har vi möjlighet att rösta fram en ny dimension i politiken som på allvar vill verka för människans, djurens och planetens bästa, som underordnar ekonomin och sätter njutveckling främst!

En politik som i framtiden kommer tillåta oss att se in i våra barnbarns ögon och alla andra som ska ärva jorden efter oss och säga: Vi var de som vägrade förlika oss med den verklighet som systematisk prackades på oss, vi var de som bröt oss loss och visade att en annan värld är möjlig.

 

 

 

 

Tags: , , , ,