Fragmenterad bild


Det går aldrig att bemöta ett förtryck med ett annat. I det pågående kriget mot Gaza finns det de som kritiserar Israel med antisemitiska argument. Nu har Torbjörn Jerlerup om än på omvägar, informerat mig om att material som jag delat haft tveksamma avsändare. Det rör sig om:

  • ett intressant youtube-klipp med en auschwitz-överlevare. Dock missade jag att den tillhörande texten likställde zionism med nazism.
  •  en video där en judisk man berättar om sin syn på judendom och staten Israel. En analys som jag inte håller med i, men som jag delade tillsammans med flera andra länkar där judar på olika vis tar ställning mot ockupationen.
  •  en bild med mor och barn på en strand som onyanserat adresserar det militärindustriella komplexet och varför vi lever i en värld där vapen är världens största handelsvara.”

Delningarna var inget annat än slarviga misstag och är nu borttagna.

Tyvärr blandar Jerlerup ihop dessa tveksamma delningar med en rad maktkritiska analyser av kriget mot Palestina. Han ger uttryck för bekymmersamma spekulationer då han blandar ihop dessa. Jerlerup skriver: ”Det hade kunnat vara vanlig konspirationsteori om inte det varit så många inlägg på hennes sida handlar om judar och Israel”.

Det stämmer att jag delat många länkar där judar aktivt tar avstånd från den statsterrorism (låt oss kalla det för vad det är) som Israel bedriver. Anledningen är att jag är medveten om att antisemitiska hatbrott ökar runt om i världen i samband med att Israel eskalerar våldet mot Gazaremsan. Senast kunde vi se det ta sig uttryck i kommentarsfältet på Stefan Löfvéns FB-sida – efter hans statusuppdatering kring Israel/Palestina där det svämmade över av hat och rasism mot judar.

Min intention har varit, inte bara för att jag själv är av judisk härkomst– att påtala att det är staten Israel som ska hållas ansvariga för sina övertramp, inte judarna. Att vi måste skilja på äpplen och päron.

Sionismen är en politisk inriktning som är nationalistisk och förespråkar att judar ska få ha en egen stat. Den är en bred rörelse där tyvärr den revisionistiska sionismen som bland annat förordar israelisk militär närvaro i hela Palestina, utökade israeliska bosättningar och muren är den som anammats av israeliska toppolitiker. Detta är givetvis en politisk strömning som ska och bör ifrågasättas. Judar å andra sidan är ett folk med gemensamt etniskt och religiöst ursprung, där ca 8 miljoner bor utanför Israel och runt 5 miljoner i Israel.

De slutsatser han drar genom att blanda ihop mina tveksamma delningar med mina maktanalyser – leder till att han kritiserar mig i mina påståenden om att ekonomiska intressen förvärrar denna typ av konflikter. Denna kritik faller platt. Vapen är världens främsta handelsvara och handeln har ökat konstant det senaste decenniet. Sverige är en av världens största vapenexportörer med Saudiarabien som en av våra främsta köpare, motiverat med att bevara svenska jobb. Det går inte att förstå dagens dubbelmoral, krigshets och vapenskrammel utan att även diskutera vapenexporten och dess ekonomiska intressen.

Vidare kritiserar Jerlerup mig för att jag påpekar att västvärlden har ett historiskt och globalt unikt sätt att bemöta denna långdragna konflikt. Inte heller här är mina slutsatser konspiratoriska, de är ett erkänt faktum. Dr Yuval Noah Harari, framhåller t ex detta i DN där han bland annat beskriver konflikten som en anomali.

Jag är sedan lång tid tillbaka antinationalist. Så långt tillbaka att jag i mellanstadiet blev skickad till rektorn för att jag vägrade resa mig upp när nationalsången sjöngs. Idag har jag valt att representera ett parti som har samma antirasistiska och antinationalistiska hållning som jag. Jag är tacksam att Jerlerup uppmärksammar mig på mina misstag. Men jag oroas över de som svartmålar all kritik mot Israels krig som antisemitisk. För alla oss som ägnar våra liv åt att arbeta mot antisemitism och rasism är det viktigt att aldrig låta någon använda antisemitismen som ett slagträ för att försvara Israels brott mot folkrätten.

 

 

Tags: , , , ,